söndag 13 januari 2008

Hederliga thailändare

Den thailändska säkerheten är något i en klass för sig.

Under bilresan på väg till Koh Lanta skrattade vi gott åt vad vi såg på en bensinmack. 
Bredvid pumpet stod ett låst skåp med diverse olja och grejer. Bredvid det låsta hänglåset satt en krok med nyckeln fullt synlig. 

Under veckan har det konstaterats att detta fenomen inte är något ovanligt. 
Längs gatorna i de små byarna står mopparna med nycklarna i tändlåset. Är någon orolig för att få sin moppe eller tuktuk stulen lägger han i bästa fall nyckeln i något sidofack eller liknande. 
Vid stängning i de små gatustånden läggs endast en filt över borden med prylar. En sten i varje hörn så inget blåser bort och allt är kvar precis som ägaren lämnade det morgonen efter. 
Stackars den thailändare som kommer till Sverige. 

Annat vi haft lite roligt åt är de britande kunskaper i engelska som råder här nere. Det är ingen nyhet att thailändarna inte kan säga r och det leder i vissa fall till väldigt speciella stavningar. Stora neonskyltar med texten "bune CD" istället för burne CD till exempel. De verkar dock inte bara ha problem med denna speciella bokstav. Restauranger med namn som "Banana Beahc" och menyer med rubriken "classic mune" istället för classic menu är några bevis på detta. 

Annars tycker jag thailändarnas språkliga färdigheter förbättrats från förra gången jag var här nere (4 år sedan). Har nämnligen inte haft några som helst problem med förra vistelsens dilemma när man skulle bestämma ingrediens i maträtterna. "Pork or prawn?" låter i en thailändsk mun som "på o på?". Vad man än svarar och hur tydligt man än talar får man ett bekräftande "på?" som svar och har ingen aning om av vad det är man beställt innan man får in tallriken. 

Hur som helst så ska jag inte hänga upp mig på detaljer och resan har över lag varit jättebra. De senaste 4-5 dagarna har det till och med varit bra (!!!) väder, något som inte borde betyda tre utropstecken men denna gång får det göra det. Om en timma börjar jag den långa resan hem till Sverige igen. 
4 timmar bil, 2 timmars väntan, 2,5 timmars flyg, en timmas väntan, 11 timmars flyg, 3 timmars väntan, 2 timmars flyg. På ett ungefär. Lockande?

Inga kommentarer: